Elérhetőségek

Nemesszentandrás Község Önkormányzata

8925 Nemesszentandrás,
Petőfi u. 4.
Telefon: +36/92-562-020
E-mail küldése

A település bemutatása

Nemesszentandrás a megye közepén, Zalaegerszegtől 17 km-re, a Szévíz völgyében található.

A 287 fős kis település erdők és szántóföldek között fekvő kis község. A településen kevés az épített érték, látnivaló a 2000-ben elkészült Millenniumi Emlékpark és a falu főutcáján található Harangláb, valamint a hivatal udvar bejáratánál található egy székelykapu.1318-ban említik oklevélben.A Szentandráshelynév a falu templomának védőszentjére utal.1333–34–es pápai tized jegyzék szerint saját temploma volt, saját pappal, neve Miklós, aki 16 széles dénárt fizetett pápai tized címén. Ennek a jegyzéknek segítségével ismerjük a papjait 1554–ig, ekkor papja Benedek.
Egy 1513–ban készült iratban Pölöskével együtt szerepelt. Ekkor a Zámbó család jobbágyai és a jobbágyai és a Varga, valamint a Szentandrási egy–telkes nemesi családok lakták.
A megkülönböztető szerepű Nemes-előtag azokkal az egytelkes nemesekkel kapcsolatos, akik egykor a közösséget lakták. Egy kézirat rövid kronológiai áttekintésében az olvasható, hogy a Szentandrásiak V. Istvántól hűségükért kapák a nemesi címet, ám a zavaros időkben a nemességet elvesztik. Bár királypártiak voltak, azt csak I. Lipót császárunk uralkodása alatt (1657–1705) kapták vissza.
A falu neve korábban Szent-András, 1898 óta Nemesszentandrás. Horváth Imre Albin OFM plébános a következő adatokat közli 1999–ben írt tanulmányában: A település bölcsőjeként Terpent említik, mely nem azonos a mai község helyével.

A csendet és nyugalmat és a pihenést keresők számára ideális vonzó környezetet. A lakosság és az ide érkező vendégek alapellátását 1 presszó és 1 bolt biztosítja. Jelenleg a művelődésre és a szórakozásra könyvtár és játszó park szolgál. A település infrastrukturálisan jól ellátott a szennyvízelvezetés is megtörtént, amelyet pályázat útján nyert el a falu. A község településfejlesztési céljai a lakók megtartására irányulnak. A falu saját templommal nem rendelkezik, de a lakosok kialakítottak egy imaházat ahol minden szombaton tart egy szentmisét a Bucsuszentlászlói plébános. Az imaházban a rendszerváltás előtt alsó tagozatos iskola működött, de helyet kapott benne még az óvoda is.1989 után megszűnt az iskola és az óvoda ezután a gyerekek Bucsuszentlászlóra jártak át. Településen legtöbben állattartással és mezőgazdasággal foglalkoznak, sajnos munkalehetőség nagyon kevés van ezért sok a munkanélküli. Legtöbben a környező falvakban vagy városban dolgoznak.

Természetesen vannak időskorú falusiak szép számmal ők azok, akik egész életüket itt élték le ismernek mindenkit és minden zeg-zugot és még nem adták fel a földművelést és állattenyésztést.

Szeretettel várjuk Önt is!

 

 

 Nemesszentandrás Község Önkormányzata - Magyar